Ázsiai zöldségleves (vegán, gluténmentes)

Téli estéken nincs is jobb, mint egy nagy tányér forró és fűszeres levessel jutalmazni a munkában fáradt családtagokat, na és mindenekelőtt önmagunkat.

Évek óta készítem ezt a kicsit sem bonyolult, ámde annál finomabb tartalmas levest, álljon itt elsőként a Konyhaszigetről Nektek, szeretettel.

Az évek alatt a hatékonyság érdekében egészen leegyszerűsödött munkásember-barátra a készítés folyamata, nem hiába hivatásom a lean szemlélet, igyekszem a konyhában is buzgón gyakorolni. Az eredeti inspirálója Chili és Vanília levese, de az évek alatt annyit változtattam, hogy valószínűleg a szülőanyja se ismerne rá.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

1 nagy fej vöröshagyma

2 ek olivaolaj

1 nagy zacskó gyorsfagyasztott ázsiai zöldségkeverék (előnyben részesül a bambuszgyökeres, gombás keverék nálunk, egészen jó az Aldis, saját márkás cucc is)

1 kis üveg currypaszta (javaslom az Aldi sikertermékét vagy a Blue Elephant pasztáit)

400 ml kókusztej (sűrűbb, konzerv kivitel, nem a literes növényi tej!)

csipet só

150 g üvegtészta (mungóbabból készült eredetit ajánlom, esetleg rizstésztát ehelyett, így marad gluténmentes a kompozíció, de természetesen bármilyen, levesbetétnek alkalmas tészta használható)

Folyamatleírás:

  1. Fogok egy kényelmesen nagy fazekat, minimum 3 litereset.
  2. A hagymát félfőre vágom, kevés olajon csipet sóval üvegesre pirítom a fazékban. Az olajos keverékre öntöm a currypasztát, néhányat keverek rajta, és jöhetnek is a zöldségek.
  3. Újabb néhány keverés után felöntöm annyi vízzel, amely kényelmesen ellepi a zöldségeket, és 10-15 percig, a roppanós állag eléréséig főzöm. Ezután hozzáadom a kókusztejet, megkóstolom, elég ízletes-e? Ha szükséges, kis sót vagy chilipaprikát adok még hozzá (ez az aldis szósszal szokott előfordulni nálam, ez kedvez jobban a lágy ízek kedvelőinek), és egyet forralok rajta.
  4. A forrásban lévő leveshez adom az üvegtésztát, majd elzárom a fazék alatt a lángot, és fedő alatt legalább 5 percet állni hagyom, hogy a tészta is megszívja magát a fűszeres lével. Kész is.

Tálaláskor csipet korianderrel és lime levével tehető még izgalmasabbá a leves. Vegetáriánusok natúr tofukockákkal, húskedvelők pirított csirkehússal (vagy bármilyen, apróra vágott, kedvelt húsmaradékkal), tengeri herkentyű-fakultációsok pedig tonhallal vagy garnélával gazdagíthatják a levest.

Igazi dolgozó-barát recept, félóra alatt simán megvan. A fenti adag 4 nagyon bőséges vagy 6 normál adag. Amennyiben egy kis palacsinta, gofri vagy akár tócsni kerül mellé, szuper komplett menü alakítható ki vele. Másnap, harmadnap csak ízletesebb lesz, ahogy összeérnek az ízek, de félő, hogy nem lesz túl sok maradék…