Nyári bakancslista

Jókor jut eszembe, ugye? Legalábbis jó későn, de hát ettől bakancslista, és még a nyár is tart. Nézzétek el nekem: holnap kezdődik a nagy nyári szabadságom.

Aki esetleg hasonló cipőben jár, vagy szeretné kimaxolni a következő három hetet, tartson velem. Hoztam 30 könnyen és minimális költséggel megvalósítható ötletet, amelyeket magam is kipróbáltam az elmúlt hetekben, vagy pont ebben a két nyugalmas hétben tervezem. Böngéssz és válassz közülük annyit, amennyi jólesik!

1. Egyél mézédes dinnyét, ahogy gyerekkorodban. Harapj bele egy nagyot, és élvezd, ahogy a dinnyelé csorog az arcodon.

2. Csinálj limonádét otthon, szép pohárban, friss gyümölccsel, jégkockával, ha szereted. Fel is díszítheted ehető virágokkal, még így is töredékéből kijön, mintha egy belvárosi teraszon iszogatnád.

3. Hívd meg egy barátodat, barátnődet, és főzzetek együtt. Az egyik legjobb módja a kapcsolatápolásnak szerintem, ha valami közös tevékenység során beszélgettek egy jót. Ráadásul a végén jól is lakhattok a finomságból. (Kiegészítő tipp: friss kapcsolat esetén is az egyik legjobb program: ismerkedésre, együttműködési készség tesztelésére is tökéletes egy kis konyhai kaland.)

4. Tanulj meg pár új szót valamely idegen nyelven. Ha olyan szerencsés vagy, hogy külföldön nyaralsz, legyen az adott ország nyelve. Szerte a világon jóleső érzés, ha próbálsz a helyi nyelven kommunikálni.

5. Kelj fel egy nap hajnalban. Csak akkor ér, amikor lustálkodhatnál is helyette. Főzz egy teát vagy kávét, vagy tölts egy nagy pohár vizet és nyugodtan kortyold el a csendes lakásban. Csodáld meg a naplementét, sétálj mezítláb a fűben, vagy kényeztesd friss pékáruval magadat és szeretteidet.

6. Ha teheted, utazz. Mindegy, hogy a szomszéd városba, vagy álmaid tengerpartjára. Lényeg, hogy láss újat, csinálj valami teljesen mást, mint eddig, legalább egy nap erejéig. (Pro tipp: augusztus 18-27-ig 2023 forintból megfordulhatsz Budapestről, de néhanapján vannak 5-10ezer forintos retúr repjegyek is. Olcsóbb, mint a sétarepülés!)

7. Olvass! Ha lehet, naponta legalább 10-15 percet. Legjobb, ha offline teszed. A hír-és bulvároldalak nem érnek. Legyen egy regény vagy verseskötet, esetleg gyermekkorod kedvenc meséje, vagy csak az első kezedbe kerülő könyv a polcról. Ha szeretnél, írj, és hozok ajánlót 😉

8. Heveredj ki a szabad ég alá. Nézegesd a bárányfelhőket vagy épp a hullócsillagokat, merengj, álmodozz, ötletelj. Vagy csak szimplán engedd meg magadnak, hogy ne gondolj semmire, érezd a lágy szellőt az arcodon, a természetet magad körül.

9. Ha ez jól ment, irány a természet! Akár hideg van, akár perzselő meleg, az erdő mindig barátod lesz a kikapcsolódásban. Nem kell fákat ölelgetned, csak sétálj a saját tempódban, hallgasd és csodáld a falevelek táncát, a köztük átszűrődő fényt, és hagyd, hogy a fák öleljenek át téged! Elég egy nyugodt félóra, nem baj, ha nincs rá egy egész napod, a lényeg, hogy indulj el!

10. Lepd meg magad valamivel, ami neked a nyarat jelenti! Egy képeslap, egy kagyló vagy napernyő formájú fülbevaló, Balaton-karkötő, vagy épp egy Fanta vagy Balaton-szelet. Nem kell, hogy nagy dolog legyen, sőt! Ha már szert tettél rá, ülj le vele egy nyugodt szegletbe, és adj időt magadnak örömködni.

11. Egyél valami strandételt! Biztosan el tudsz készíteni, vagy be tudsz szerezni bárhol egy palacsintát, lángost vagy gofrit. A csöves kukoricát a teljesen amatőrök is könnyedén meg tudják főzni: hidd el, neked is sikerül.

12. Csempéssz valami szokatlant a mindennapokba! Ha eddig gyalog mentél boltba, pattanj biciklire, vagy fordítva. Ha tömegközlekedsz, szállj le egy-két állomással előbb, és gyalogolj haza. Vagy ha ez túl sok idő lenne, csak menj a megállóba egy másik útvonalon. Ha home officeban vagy, dolgozz egy könyvtárból! Ha bejársz dolgozni és mód van rá: kérd át magad egy napra egy másik irodába vagy gép mellé.

13. Táncolj! Fesztivál, egy jó buli a barátokkal, egy pár lépés otthon a kedvessel vagy a gyerekekkel, vagy a kedvenc számodra egyedül pörögni, minden ér! Tartson legalább öt percig, és a boldogsághormonok már el is árasztanak.

14. Öltözz az igazi ruhádba! Túrd át a ruhásszekrényt, vagy egy turkálót, válaszd ki az álomruhád, s legyél egy napra bármi, ami csak szeretnél: sportoló, királylány vagy mesehős. Ha az esik a legjobban, viseld egy napig a saját bőrődet a legszebb díszedül. Két fontos dolog van: ne botránkoztass meg ezzel másokat (otthon bármi belefér), és ne csalj. Valóban azt viseld, ami igazán te vagy, és otthonosan érzed magad benne! Nem is olyan egyszerű feladat, ugye?

15. Szervezz programot gyerekekkel! Ha van sajátod, nyert ügyed van, csak hagyd, hogy pár órára ők lehessenek a programszervezők. Ha nincs a háznál, fordulj bizalommal a családtagokhoz, barátokhoz! Duplán nyer mindenki: ők egy kis szusszanást a végtelen gyerekzsivajból, te pedig csodás élményeket a gyerekekkel. Figyeld meg, milyen őszintén tudnak örülni, milyen óriási szívük van, és milyen természetesen tükrözik vissza a hangulatodat. Szóval, érdemes mosolyogni 😉

16. Ha már a gyerekeknél tartunk: szundíts egyet ebéd után! Amit az óvodában ki nem állhattál, legkésőbb a harmincas éveid közepe után jutalommal ér fel.

17. Kapcsold ki a számítógépet, tévét, telefont néhány órára. Nem kell mindig és mindenkinek elérhetőnek lenned. A gyakori képernyő-ellenőrzés kényszerét iktasd ki valami nagy figyelmet igénylő tevékenységgel, például kertészkedéssel, rajzolással, bütyköléssel, bringázással, autóvezetéssel. Utóbbiakat csak abban az esetben ajánlom, ha jól tájékozódsz, de akkor mindenképp. Néha felszabadító csak a tevékenység öröméért csinálni valamit, amit általában feladatként élnénk meg.

18. Mártózz meg vízben! Uszoda, strand, kerti dézsa, Balaton vagy tenger, esetleg a fürdőkád, minden is ér! A lényeg, hogy kapcsolódj a vízzel, úgy ahogy szeretnél. Ha úszás kifulladásig? Legyen. De ha csak pihennél vagy ringatóznál, legyen úgy. Ha a kád játszik, legyen valami extra benne. Egy szörp vagy fröccs a kádban, illóolaj, habfürdő, utána a legpuhább, ünnepi fürdőlepedőd, ami csak jólesik.

19. Egyél gyümölcsöt valamelyik főétkezés helyett. Most a legfinomabbak a szezonális gyümölcsök, csak válaszd ki a kedvencedet, és edd degeszre magad. Szőlő, barack, körte, füge, dinnye? Ami a legkedvesebb. Télen biztosan nem kerül ilyen minőségben az asztalra!

20. Fogyassz kultúrát! Ebben is keresd a csavart: ha nagy moziba járó vagy, nézz meg egy szabadtéri előadást, vagy válassz egy koncertet. Ha imádod a zenét, kóstolj bele egy másik stílusba. Ha az olvasás a kedvenced, vidd magaddal a könyvet vagy ebookot egy parkba vagy tópartra, és olvass ott.

21. Írj egy képeslapot. Ha van valaki, akire szeretettel gondolsz, küldd el neki pár kedves sorral. Ha pedig magadat kényeztetnéd vele, keress pár inspiráló sort, és tedd el emlékbe.

22. Készíts befőttet vagy lekvárt! Nem baj, ha ebben is kezdő vagy, egészen kis mennyiségekkel is érdemes nekilátni, ha csak 20 dkg szilvalekvár lesz, annak is fogsz örülni a télen. A neten minden információ megtalálható a témában, neked csak el kell határoznod magad, és egy-két órát rászánnni. Nem fogod megbánni, higgy nekem. Csapatban ez is nagyobb buli, ha gondold, szervezz rá eseményt a családdal, barátokkal.

23. Csinálj tematikus napokat vagy estéket! Országok, színek, gyümölcsök, stílusok és korszakok, minden is ér! Öltözködéstől ételen és italon át, filmek, zenék, minden szóljon a témádról. Ha nem jönnek az ötletek, de tetszik a dolog, írj, és segítek. A legalapabb verzió: vegyél egy üveg Gössert, meg egy csomag virslit és egy perecet az Aldiban. Jódlizene, kockás ing és máris Bajorországban vagy 😊

24. Egyél a szabadban! Reggeli az erkélyen, ebédszünet a közeli parkban vagy vacsora a tóparton? Ne bonyolítsd túl, fókuszálj a pillanatra, és a környezetedre, amíg eszel.

25. Tarts gyertyafényes estét! Akár magadban, akár kettesben vagy társaságban az egyik legélvezetesebb program lehet, ahogy figyeled a gyertyafény játékát. A leghétköznapibb vacsorát is feldobja, ha a ledes izzók helyett a gyertya keretezi az étkezést.

26. Mozizz otthon! Pattogass kukoricát, válassz ki valami könnyed filmet, és élvezd!

27. Egyél fagyit! Csavaros a főtéren, vagy főzött fagyi a kedvenc gyerekkori cukrászdádban? Esetleg egy jó kis klasszikus csoki-vanília a dobozból? Ami csak jólesik!

28. Nyaralj otthon! Lakóhelyeden keress valami tipikus turistás programot és vegyél részt rajta! Fogd a telefonod, és fotózz, mintha először látnád az unalomig (?) ismert házakat, utcákat! Ha megteheted, egyik délben vagy este ülj be egy helyi étterembe (az ebédmenü is ér!). Meg fogsz lepődni, mennyi csoda bújik meg a megszokott helyeken.

29. Menj éjszakai sétára vagy túrára. Ezt a programpontot egyedül csak abban az esetben ajánlom, ha szuper biztonságos környéket választasz. Ha éjszakai túrára lenne kedved, mindenképp csapatban, megfelelő lámpával és előkészületekkel ajánlom. De úgy nagyon: az egyik legszuperebb dolog a nyárban a balzsamos estén kint lenni egy kilátóban, és bámulni a csillagokat és a közeli városok fényeit.

30. Csinálj fotóalbumot! Rendezd össze a képeket a telefonodon, a gépeden, és válogasd ki a legjobbakat. Fogadjunk, hogy már régóta tervezed! Hívasd is elő a kedvenceket hagyományos papírkép vagy fotóalbum formájában. Ezt is jólesően forgatod majd a hűvösebb napokon.

Osszátok meg ti is bátran, mitől nyár a nyár nektek! Legyen szép és tartalmas nyarunk!