A boldogság, mint a teljes élet záloga

A legtöbben abban a hitben nevelődtünk, ha valamit elérünk az életünkben, az elhozza a boldogság érzését. Egy jó jegy, egy sikeres felvételi, egy új pozíció, saját lakás, anyagi javak vagy álmaink autója vagy nyaralása fogja bebiztosítani a boldogságunkat.

De a tapasztalat mást mutat, úgy vagyunk ezekkel a mérföldkövekkel, mint egyszeri agár a műnyúllal. Valami mindig az orrunk előtt van, mi pedig fejvesztve rohanunk a vágyott cél után. Épp csak élni felejtünk el közben, no és boldognak lenni.

Shawn Achor: A boldogság, mint versenyelőny című könyve kiváló olvasmány kezdő és haladó boldogságkeresőknek. A kutató könyvében rávilágít: nevelőink fordítva gondolkoztak. Nem a siker szüli a boldogságot, sokkal inkább a boldog emberek érnek el sikereket.

Amikor agyunk pozitív ingereket kap, akkor van a csúcson, úgy teljesít legjobban. A boldogság állapotában mintha lekerülne a szemünkről a szürke szemüveg, a világ kinyílik és részletgazdag lesz.

Munka után a város egyik legunalmasabb, legszürkébb útján szoktam közlekedni, általában gyalogosan. Sokan csodálkoznak, ugyan ebben mi élvezetet találok? Pedig nem volt még nap, amikor valami szépre rá ne tudtam volna csodálkozni. Hol a naplemente vöröse, hol egy korán kibújó kis virág, hol egy rózsabokor varázsol el, de többször összeakadok érdekes emberekkel is. Miért mesélem el? Pár éve még én is úgy haladtam itt, mint valami droid, nem nézelődtem, de ami még fontosabb: nem láttam mindezeket a jó dolgokat, ami körülvesz, pedig a kis virágok, rózsabokrok mindig is ott voltak. Amióta viszont tudatosan keresem a jót, sosem maradtam hoppon.

Oké, nekem könnyű dolgom van, mondhatjátok, hiszen alapvonásom az optimizmus. De mi van azokkal, akik máshogy vannak bekötve? Nekik az a jó hírem, hogy a boldogság, vagy sokkal inkább elégedettség érzése tanulható.

Ugyanúgy kell azonban edzeni, mint a hasizmunkat a kockahashoz. Rendszeresen, tudatosan, szép fokozatosan haladva előre. Indulj el bébiléptekkel az alábbi úton:

  1. Vezess hálanaplót! Vegyél elő egy papírt vagy egy üres füzetet, tedd az éjjeliszekrényedre (vagy jegyzetelj a telefonodba), és minden nap jegyezz fel legalább egy dolgot, ami boldoggá tett. Ez lehet egy találkozás, egy beszélgetés egy baráttal, egy cinkos összenézés egy hosszú meetingen, a gyermeked egy mosolya, egy finom kávé vagy tea- bármilyen apró hétköznapi dolog.
  2. Előre megfontolt szándékkal cselekedj jót! Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni, elég, ha egyik nap valakit előre engedsz a buszon, megteszel egy apró szívességet egy barátodnak vagy munkatársadnak, vagy ha megteheted, adakozol egy jó ügy érdekében. Akármilyen vacak periódusában vagy az életednek, ha te tehetsz valamit másokért, szuper érzés lesz, hidd el.
  3. Tervezz meg valamit, amit nagyon vársz! Lehet ez egy találkozás, egy lakásátrendezés, egy hétvégi utazás, vagy akár egy nyaralás, bármi, amire ha csak rágondolsz is örömmel tölt el. Tűzz ki neki egy reális határidőt, szervezz, gondolkozz róla, vágyj rá. A jó dolgok puszta tervezgetése is feltölti a boldogságraktárunkat.
  4. Költs élményekre! Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik nem csak tárgyakra költenek, hanem szó szerint csinálnak valamit a pénzükkel, egységnyi pénzen nagyobb boldogságot „vesznek” maguknak. A titok abban rejlik, hogy a vásárló is kell hozzá, ráadásul az élmények nagy részét meg is osztjuk másokkal, általában szeretteinkkel vagy olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődése. Lehet ez egy tanfolyam, egy koncert, egy éttermi vacsora vagy utazás, az élmény hozzájárul a boldogságszintünk emeléséhez.
  5. Gyakorold az erősségeidet! Ne tiltakozz kérlek, neked is van erősséged. Ha erősen tiltakoznál, akkor valószínűleg szerény vagy. Van, aki szépen rajzol, van akinek kiváló a ritmusérzéke, van, aki könnyen tanul, van aki a gyerekek nyelvét beszéli mesterien, van, akinek a csokitortáját kóstolva érzed magad a mennyben- különbözőek vagyunk ugyan, de abban hasonlítunk, hogy mindenkinek van szuperképessége. Ha bizonytalan lennél, de beszélsz angolul, a https://www.viacharacter.org/survey/account/register oldalon ingyenesen tudomásodra hozzák az 5 legerősebb vonásodat. Nekem a legerősebb vonásom a tanulás szeretete az oldal szerint. Nem okozott nagy meglepetést, két posztgraduális képzéssel és számtalan tanfolyammal a hátam mögött sem csendesül a vágyam újabb ismeretek megszerzésére. Szerencsére a munkámban is naponta tanulhatok, de nemcsak ezért szeretem 😊 Miért is jó, ha tudod és használod az erősségeidet? Kutatások szerint aki így tesz, 18-szor sikeresebb lehet, mint aki nem épít a szuperképességeire. Szerintem egy próbát megér!
  6. Sportolj! Ehhez sokat nem is fűznék hozzá, heti legalább háromszor félóra mozgásnál kevés jobb dolgot tehetsz magaddal, mind a tested, mind az elméd érdekében. Hála az endorfinoknak, boldogabb is lehetsz tőle… Ne várj tovább, emeld hát fel a hátsódat a kanapéról, és irány az erdő, a mező, a futópálya vagy majd az uszoda, ha végre kinyitják.
  7. Meditálj! Ezt azért hagytam a végére, mert nekem ez volt a legnehezebb. Rendszerint annyira csaponganak a gondolataim, hogy nehezen ment elmém lecsendesítése. Amikor régen jógaórára jártam, az oktató vezetésével kiválóan el tudtam lazulni, de itthon egyedül alaposan megküzdöttem vele. Ami sokat segített a közelmúltban, a Netflix minisorozata a meditációról, hozzám hasonló kezdőknek nagyon ajánlom.

Boldognak lenni jó, ebben talán egyetértünk. Amellett hogy jó, sikeresebbek és egészségesebbek is lehetünk ha boldogok vagyunk, tiszta haszon tehát ezekben a nehéz időkben is. Kutatások bizonyították, hogy az elégedett emberek ellenállóbbak a megbetegedésekkel szemben, vagy ha meg is betegszenek, jóval nagyobb eséllyel és hamarabb gyógyulhatnak fel, mint a pesszimisták.

A boldogsággyakorlásnak van még egy óriási előnye. Azzal, hogy mi magunk pozitív változásokat idézünk elő életünkben, hatással van a velünk közvetlenül vagy közvetve érintkező emberekre is. Indíts egy egyszerű mosollyal, s vedd észre- ragályos. Az emberek jó 85%-a nem tudja megállni, hogy egy őszintén rámosolygó emberre ne mosolyogjon vissza. Egy ember mosolya akár több száz másik ember hangulatára jó hatással lehet. Nem kerül sokba, mégis sokra juthatunk általa. Gyakoroljuk!

Források:

Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny (HVG Kiadó, Budapest, 2015)

Seligman, Martin E.P.: Autentikus életöröm- a teljes élet titka (Laurus, Győr, 2008)

https://www.viacharacter.org/

Headspace- Útmutató a meditációhoz, Netflix, 2021