Kirándulás a Rezi vár romjaihoz

Tavasz, erdőjárás, jó levegő, madárdal, medvehagyma… Ki ne szeretné ezeket? A jó hír, hogy Reziben mindezt egyszerre megkaphatjuk márciusban, a csodás kilátás pedig a bónusz.

A Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincének fokán áll Rezi várának romja. A várrom kiváló gyalogúra-célpont akár kisgyerekekkel is, ugyanis a várhoz vezető út jelentős része autózható, csupán pár száz métert kell gyalogosan megtenni. Természetesen aki bírja a gyaloglást, biztatom, hogy Rezi település szélén hagyja járművét, úgy a vár alatti pihenőhely is duplán lesz élvezetes 😉

A vár és legendája

A hányattatott sorsú vár romja 2012-ben újult meg, népszerű kirándulóhely páratlan panorámája és a Balaton közelsége miatt is. A várromhoz jól jelölt és járható turistaút vezet, információs táblák és pihenőhelyek is várjak az ide látogatókat.

A Meleg-hegy gyomrában régen gyógyhatású melegvízű forrás fakadt. Hévíz közelsége miatt ez teljesen hihető is. A várúr, Pethő Péter azonban zsugorisága miatt megtiltotta a környékbeli szegény embereknek az ingyenes fürdőzést, akik sajgó tagjaikra kerestek enyhülést. A legenda szerint miután a várúr visszautasította egy rászoruló könyörgését, a forrásból vízoszlop tört ki majd a mélybe húzódott, s a csodaforrás elapadt, a gazda aranytallérjai pedig kővé változtak. Ezek a ma is megtalálható lapos fehér kövek a vár körül őrzik tovább a legendát. A forrás eltűnésével a Pethő család fontos jövedelemszerzéstől esett el, végül ez vezetett a dinasztia hanyatlásához is.

Látnivalók a közelben

A zalaszántói Béke-Sztúpa fehér kupolája szinte hívogat a várrom lakótornyából kinézve, Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye megér egy kirándulást! A Kotsy-vízimalom szintén kihagyhatatlan, csodásan felújított épülete a Balaton-Felvidéki Nemezti Park kezelésében várja a korlátozások feloldása után a látogatókat.

Zalaszántóról már csak egy ugrás a hasonlóan hányattatott sorsú Tátika-vár romja, szintén ajánlom bakancsos felfedezőknek.

Gyerekekkel kirándulva Reziben nem a várrom, hanem sokkal inkább a település szélén található Dínópark lesz a fő attrakció, de szintén csak a lezárások után. Addig keressétek meg a geoládát a várhoz vezető úton, hátha feldobja a dedekkel a sétát!

Pro tipp

A vár közelében ilyenkor kora tavasszal szinte kaszálni lehet a méltán népszerű medvehagymát. Mivel természetvédelmi területen helyezkedik el, érdemes a gyűjtéshez engedélyt kérni. Ennek bitokában biztonsággal gyűjthetjük be a garantáltan bio csodanövényt. Vérnyomáscsökkentő, vese-és vértisztító hatása miatt az egyik legnépszerűbb böjti étel. Remekül feldob egy egyszerű vajas kenyeret, de készíthetünk vele pogácsát, csigát, sós kalácsot is. Krémleves-vagy főzelék formájában is kedvelt, de fűszerolajat vagy pestot is készíthetünk belőle.

Gasztrotipp

Mónisüti- Gyenesdiás

Ugyan egyelőre csak elvitelre, de fantasztikus, ízletes sütemények közül válogathatunk a népszerű gasztroblogger cukrászdájában. Megéri pár kilométert kerülni jövet vagy menet, a Dining Guide top 10-es listán nem véletlenül vannak rajta évről-évre. Én nem tudom kihagyni, ha a környéken járunk, szerintem ti se tegyétek 😊