A káldi-erdő és a Kissomlyó-hegy

A Káld környéki erdők csak nemrég kerültek fel a térképemre, mikor kevésbé ismert és népszerű turistaútvonalak után kutattam a megyében. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőterülete igazi túrázó-paradicsom. 7200 hektárján változatos vad-és növényvilág fogad minket, jól jelölt utakkal és számtalan élménnyel.

Mi első látogatásunk alkalmával a Hidegkúti Pihenőhely környékét, a Pilóta-dombot és a Scherg Lőrinc kilátót fedeztük fel, de biztosan vissza fogunk térni további kalandokat keresve.

A hidegkúti pihenőhelynél vadászház és oktatóközpont üzemel, és egy szépséges kápolnát is emeltek.

A Kisboldogasszony-kápolna különlegessége a csíksomlyói Mária-kegyszobor hű másolata. Üvegablakain Isten anyja mellett a vadászok védőszentjei, Szent Imre és Szent Hubertus kaptak helyet

A Pilóta-dombot egy háborús hős, vitéz nemes Molnár László szerencsétlen esetéről kapta a nevét. Az egyik legkiválóbb magyar pilótát Káld közelében, katapultálás után lőtte ki kegyetlen módon az amerikai légierő egyik gépe. A pilóta gépét szinte rögtön megtalálták, de a testet csak a helyiek segítségével sikerült felkutatni, estében egy fa ágai között fennakadva. Az erdei kereszt a hős pilóta emléke előtt tiszteleg, érdemes egy pillanatra megállni és fejet hajtani a katona előtt.

Az erdei kereszttől nagyjából negyedórányi gyaloglás után érhetünk el a Scherg Lőrinc-kilátóhoz, melyet 2015-ben emeltek a vasi szoknyás haranglábak mintájára. A kilátóból csodás panoráma tárul elénk a környező településekre és magaslatokra. Indultunk is tovább bakancslistám egy régi vágyát kipipálni, és felkeresni a Kissomlyó melletti szőlőhegyet.

Zergi Bori és párja, Garai Antal Atom fotóit nézegetve már évek óta vágyom egy kiadós kissomlyói sétára, de eddig csak kívülről nyalogattam a lekváros üveget. Hiba volt, azonban a legjobbkor érkeztünk.

A település Sárvár és Sümeg között nagyjából félúton helyezkedik el, csak egy ugrásra Káldtól.

Az ország lekisebb borvidékének legapróbb szőlőhegye maga a tündérvilág számomra. A hűvös, de napos vasárnapon barátságos helyiekkel, szocializált, pórázon vezetett kutyáikkal és a határtalan békességgel találkoztunk.

A Kissomlyó-hegy ugyan kicsiny, de jól jelölt utakon két nevezetességhez is eljuthatunk a szőlőtőkék és gondozott birtokok között kanyargó úton. Egyik a régi kőfejtő, az úgynevezett kráter igazi fantasy helyszín is lehetne. Igazi időutazást tehetünk a kőzetmaradványok között, hiszen a hegy közel négymillió éves vulkáni kúpja számomra felfoghatatlanul sokat „tapasztalt” földdarab. Ha a kövek mesélni tudnának…

Például elmondhatnák, valójában hány hírességet is láttak vendégül? Ugyanis másik nevezetessége, a Királykő arról kapta a nevét, mert a legenda szerint IV. Béla itt pihent meg a tatárok elől menekülve.

Egy másik legenda szerint a már sajnos megsemmisült kolostor utolsó remetéje pedig itt látta vendégül Mátyás királyt. A celebszikla környéke most tavasztájt arról nevezetes, hogy közelében láthatjuk a hazánkban ritka és védett kökörcsint virágozni. Én most láttam életemben először kökörcsineket, egy félórán keresztül sem tudtam betelni a látvánnyal, annyira kis helyesek ezek a kis szőrmók csodák.

A hegy nemcsak a két ismertebb pontja miatt ér meg egy látogatást, igazi kikapcsolódás volt sétálgatni a birtokok között, csodálni a csodás kilátást a Ság-hegyre, Sümeg várára, a Somlóra, és a távolban látszó Balaton-felvidéki tanúhegyekre. A hegyen számos mandulafa található, most teljes díszükben pompázva virágzanak, nyílik az aranyeső, de láttunk ibolyát, nárciszt, kankalint és még falatozhattunk a téliről maradt csipkebogyóból is.

A somlói borvidéken termelt fehérborok nagy kedvenceim, szívesen tennék egyszer pincetúrát is a környéken, legalább lesz még egy indokunk a visszatérésre, mert ide is vissza kell jönnünk hamarosan!