Tavaszi séta a Kámoni Arborétumban

Most, hogy újra online életünk lett, még jobban vágyom az analóg kikapcsolódásra. Alig várom a nap azon szakaszát, amikor elszabadulhatok a képernyő elől hosszabb-rövidebb időre.

Múlt hétvégén szülővárosomban, Szombathelyen tettünk egy rövid sétát a Kámoni Arborétumban, hogy megcsodáljuk a kora tavaszi éledését ennek a csodás földdarabnak. Bár közel 30 évig laktam Szombathelyen, az Arborétumot csak az utóbbi időben fedeztem fel magamnak.

A 27 hektáros terület a kertvárosban található, de a városközponttól autóval pár perc alatt gyalogosan fél órán belül elérhető.

Igazi négy évszakos csodahely. Különösen szép kora tavasszal, a tőzikék és hóvirágok nyílása idején vagy májusban, rododendron-virágzáskor. Nyaranta a árnyat nyújtó fái és a területen kanyargó Gyöngyös-patak vize gondoskodnak a belvárosinál sokkal kellemesebb klímáról, ősszel pedig a lombhullató fái teszik varázslatossá. Télen sem érdemes kihagyni a sétát, a gondozott utak, a válogatott örökzöldek, fenyőritkaságok szolgálnak egyedi látnivalóval, és talán ilyenkor a legjobb betérni a látogatóközpont kiállítótermébe is.

Jelenleg is látogatható, természetesen az aktuális korlátozó intézkedések betartásával. Kiválóan alkalmas munka utáni kikapcsolódásra, offline környezetismeret-és testnevelésóra tartására az otthonsuli heteiben. A nagyjából 5 kilométernyi sétányon a legmozgékonyabb gyerkőcök is kimozoghatják magukat a jó levegőn, kisbicikli és babakocsi is bevihető az arborétumba.