Pálya(nem)tévesztési tanácsadó

Pontosan két nap múlva, február 15-én kell véglegesíteni a felsőoktatási felvételi jelentkezéseket. Bizonyára vannak még olyanok, akik az utolsó percekben is hezitálnak, taktikáznak, elmeznek, statisztikákat böngésznek. Talán olyanok is vannak, akik még azt sem tudják bizonyosan, hogy merjenek-e jelentkezni? S a igen, hová? Mi a jó szakma, a menő egyetem, a legelismertebb vagy akár a legkönnyebben teljesíthető szak? Kőhalmi Zoltán remek estje inspirálta a címet, az elmúlt 2 napom pedig a témát.

A fenti kérdésekből csak egyre tudom a választ: próbáld meg, hisz veszteni valód igazán nincs! A jelentkezés maximum 6 helyre teljesen ingyenes, és egy kis odafigyeléssel és ügyfélkapu-fiókkal 10 perc alatt megoldható a felvi.hu-n. Az alábbi tanácsok pedig abból a célból íródtak, hogy segítséget nyújtson, ahol arra szükség van. Egy többszörös pályamódosító, egy bölcsészből lett mérnök, és egy leendő tanuló tanácsai a rajtvonalnál állóknak, azaz tulajdonképp majdnem mindenkinek. Tanulni sosem késő!

Először is kövesd az álmaidat! Másodszor hallgass a megérzéseidre! Harmadszor pedig ne hagyd magad lebeszélni a tanulásról!

Ha például te gyerekkorod óta tanár szeretnél lenni, ne hagyd magad rábeszélni a gépészmérnöki karra- vagy ha mégis így történne, tudd, hogy van mérnöktanári szak is, tehát a piacképesebb diploma sem teszi lehetetlenné a tanítást. Vagy ha minden vágyad valamelyik sztárszak, amelyre lehetetlennek érzed a bejutást, nézz annak utána, hogy mely szakokról a legkönnyebb átnyergelni a vágyottra? Ha például pszichológus szeretnél lenni, valószínűleg az embereken való segítés szándéka motivál. Rengeteg olyan szak van a gyógypedagógustól a szociális munkásig, ahová nemcsak könnyebb bejutni, de 1-2 év, vagy akár a teljes képzés remekül megalapozhatja a pszichológusi karriert is. Emellett képet kaphatsz arról, hogy milyen is a segítő szakma, van-e hozzá kedved, kitartásod, szándékod?

Ha az anyagiak tartanának vissza: tudd, hogy létezik egy jó lehetőség, az úgynevezett duális képzés. Ha bekerülsz a programba, havi, megélhetést biztosító ösztöndíjat kapsz. Természetesen ingyen ebéd nincs: a nyári szünet ez esetben munkával telik, de ezzel együtt megfontolandó lehetőség, hiszen jövőbeni munkahelyed is biztosítottnak tűnik, ha megállod a helyed a tanulmányi évek alatt.

Ha fogalmad sincs mit tanulnál? Neked azt javaslom, válassz olyan szakot, amely ahhoz a tantárgyhoz kapcsolódik, amit legjobban szeretsz. Ne félj a tanárszakoktól a társadalmi stigma miatt: a tanárszakokon végzettek jelentős része a versenyszférában állja meg a helyét, remekül. Abban sem tilos reménykedni, hogy a pedagógusok elismertsége a következő évtizedben felértékelődik.

A legfontosabb tanácsom pedig az: nincs visszavonhatatlan döntés. Ma még senki nem tudhatja, hogy néhány év múlva mely szakok, szakmák bizonyulnak remek lehetőségnek? Persze, például az informatika vagy az egészségügy garantálja, hogy állásod lesz, de cseppet sem biztos, hogy abban te jól fogod magad érezni. Nem tudható, hogy mely szakmák emelkednek fel, melyek süllyednek el végleg? Például mostanság az agrár felsőoktatás a legkevésbé népszerűek között kullog, de azt gondolom, hogy hatalmas érték lesz 10-15-20 év múlva, hiszen lehet a törvényeket jogászként csűrni-csavarni, vagy menő csomagolásokat tervezni az ételeknek, de ha nincs mit tenni abba a menő csomagolásba, akkor baj lesz. Óriási baj. Én személyesen azon sem csodálkoznék, ha az agrárium és az élelmiszeripar lenne a jövő „autóipara”, de persze jövendőmondó nem vagyok.

Persze, az is lehet, hogy eszed ágában sincs tovább tanulni főiskolán-egyetemen, hiszen remek szakma lesz a kezedben hamarosan. Nincs is ezzel gond, sőt, köszönet, ha szakmát tanulsz, hiszen kétkezi munkásból is óriási hiány van és lesz. Nekem is szükségem lesz a szaktudásodra, gyakorold bátran mindenki örömére. De mivel a kisvállalkozói élet sokkal könnyebb lehet néhány praktikával, neked azt javaslom, hogy a felsőfokú szakképzések közül válassz magadnak olyat, amely a leendő vállalkozói létedet támogatja, például ezt itt. Nagyságrendi különbség van a megszerezhető jövedelem tekintetében vállalkozói vagy alkalmazotti státusban. Persze a felelősség, a szemléletmód is más, de megkönnyíti az indulást a megalapozott gazdasági tudás. A kétévnyi befektetés hamar meg fog térülni, hidd el. Bónuszként a felsőfokú szakképzések között is van államilag támogatott és még levelező munkarendű is, tehát akár el is kezdheted építeni a vállalkozásodat a képzés mellett.

Lehetséges, hogy ezeket a sorokat kiégés közelében, elégedetlen alkalmazottként, vagy szerencsés esetben mindig kíváncsi örök ifjúként olvasod. Téged is arra biztatlak, tanulj még valamit! Az állam 12 félévet finanszíroz mindenkinek, ha ebből már használtál is el, valószínűleg maradt még néhány félév a tarsolyban. Egy új képzés támogathatja jelenlegi munkádat, szakmádhoz kapcsolódó új eszközöket, módszereket tanulhatsz, és hatékonyabb munkavállaló lehetsz, akár állami támogatással is. Sok munkáltató a fizetős szakokra is beiskolázza a kollégákat. Kérdezz utána, még épp 48 órád van, hogy szeptemberben visszaülhess az iskolapadba. S ki tudja? lehet hogy nemcsak egy előléptetést, de egy új karrierutat is elindít néhány félév. De azzal sincs semmi gond, ha „csak” saját kedvedre tanulnál. Én így teszek, mert biztos vagyok abban, hogy személyiségemet gazdagítani fogja a hobbi-szakma, ésbiztosan tanulok olyan érdekes dolgokat, amit jelenlegi szakmámban is tudok hasznosítani. Na és a vakáció szó nemcsak duplán, triplán lesz öröm, ha a két gyermek után én is visszaülök az iskolapadba újra.

Összefoglalva tehát: a tanulásra szánt idő, pénz és energia mindig megtérül. A tanulótársak, tanárok közege inspirál, a jövőben is hálót fon köréd, s ha ügyes vagy, jól tudod használni a kapcsolatrendszert a későbbiek során.

A tanulás világnézet: aki tanul, kérdéseket tesz fel, és keresi rá a választ. A kérdező ember pedig a jövőnk záloga, szóval arra kérlek benneteket, hogy legyetek bátrak kérdezni, tanulni. Most egyelőre iskolarendszerben, aztán majd azon kívül is. Jó kalandozást!