Közösség erjesztette sör- Krenner Brewery, Csempeszkopács

Csempeszkopács alig 300 lelkes település, de román kori templomáról, a középkori vásárról már régóta ismert a környékbeliek számára, 2020 óta pedig a megye első kisüzemi sörfőzdéje is térképre helyezi a falut. Egy lelkes, helyi és helybeli kötődésű fiatalokból álló csoport vágott bele néhány hónappal ezelőtt a sörfőzésbe, így született meg a Krenner Brewery.

Amikor valaki a saját nevét adja a márkájának, az a minőség egy jó mércéje is szerintem. Krenner Balázs sörmester mesélt nekem a sörökről, az idáig tartó útról és a távlati terveikről a sörfőzdében.

Hogyan jött a sörfőzde ötlete?

Budapesti egyetemistaként kezdtem el hobbi szinten sört főzni, otthon, egy néhány ezer forintos felszereléssel. Egy idő után azt vettem észre, hogy a hobbim sokkal jobban érdekel, mint a választott hivatásom, ugyanis építőmérnöknek készültem.

A sörfőzéssel kapcsolatosan minden információt magamba szívtam, kerestem a szakirodalmat, és ez az információéhség ébresztett rá arra, hogy nekem ez az utam. Az egyetemen nem voltam ilyen motivált, soha nem éreztem ezt az erős tudásszomjat a szakirodalom iránt. Persze a felismerés után még évekbe telt, mire lerendeztem magamban, hogy pályaelhagyásra készülök és kimondtam: sörfőzéssel akarok foglalkozni.

Mi kell ahhoz, hogy sörfőző legyen ma valaki Magyarországon? Hogyan és honnan tudja szakmát megtanulni az, aki sörrel szeretne foglalkozni?

Különböző szinteken sajátítható el, lehet például egyetemi tanulmányokba fogni, a MATE-n (Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem) van sörfőző mesterszak, de ahhoz, hogy papírod legyen róla és csinálhasd, elég egy OKJ-s tanfolyam.

Utóbbi képzés ismeretanyaga nagyjából arra elég, hogy a nagyüzemi sörfőzdékben el tudj helyezkedni, de a kisüzemi sörfőzdék világához kevés. Autodidakta módon képezzük magunkat, elengedhetetlen az információéhség, illetve az idegen nyelv ismerete.  A szakirodalom szinte teljes egészében külföldi. A legfontosabb azonban a kíváncsiság, én például ha tehetem, nyaralás alatt is sörfőzdét látogatok, helyi kézműves söröket kóstolok, akárhová megyek.

Ha már elméletben felkészült valaki, papírja is van, hogy léphet ki a konyhai keretekből?

Én először bérfőzési lehetőséget kerestem, hogy kipróbáljam a saját elképzeléseimet nagyobb mennyiségben, így akadtam rá egy kis jászapáti sörfőzdére, ahol vállaltak bérfőzést. Akkor örökölte meg a srác az édesapjától a főzdét, és éppen sörfőzőt kerestek. Nem a szakmai tapasztalatot várták el, hanem a lelkesedést, mentalitást. Ez volt a Yeast Side, én pedig ottragadtam négy évre sörfőzőként Jászapátiban.

Ezután a következő állomás Nagytarcsa volt, ahol egy komoly sörfőzde kialakításában és egy sörbrand, a Bear Tailor felépítésében vállaltam szerepet a jászapáti csapat többi tagjával. Tőlük köszöntem el tavalyelőtt májusban, akkor érkeztek meg a saját berendezéseink ide, ahol most beszélgetünk.

Miért Csempeszkopács?

Innen származom, 2 házzal arrébb nőttem fel, a szüleim és tágabb családom is a faluban él. Mindig is vágytam vissza, és amikor bekúszott a gondolataimba a saját vállalkozás ötlete, tudtam, hogy itt akarom megvalósítani. Fontos nekem a falu, az itt élő emberek, és igyekszem mind több ide látogató embernek megmutatni a falusi életmód szépségeit- a leheti legszelídebb, legzöldebb módon.

Csempeszkopács, Szent Mihály templom

A faluban hogy fogadták a hazatérő fiú vállalkozását?

Nagyon jól! A sörfőzde létrejöttében sokat segítettek a helybéliek, nap mint nap érezzük a támogatásukat. A söröző bútorait helybéli asztalos készítette, és az építkezés során is sok segítséget kaptunk. Szurkolnak nekünk, és segítenek, ahogy tudnak. Például az első ősszel egy óriási adag csipkebogyót kaptunk egy pártól, mondván nekünk szedték, használjuk fel a söreinkhez, ahogy tudjuk.

Ilyen történetek Budapesten biztosan nehezebben találnának meg minket. Ez sokkal fontosabb számomra, mint az óriási bevétel.

Kemény kezdet lehetett a koronakrízis kellős közepén indítani a vállalkozást. Mennyire akasztotta meg a lezárás a terveket?

Szerencsések voltunk, azt hiszem. Az első lezárások alatt még folyt az építkezés. Tavalyelőtt kora ősszel épp be tudtunk még mutatkozni. Szeptemberben itt a téren szerveztünk egy Főzdenyitó Sörfesztivált, vezetett üzemlátogatással és koncertekkel, amit tavaly megismételtünk egy jó kis születésnapi  ünnepléssel. Nem tétlenkedtünk, volt időnk közben a kísérletezésre, dolgozunk a webshopon, és természetesen nagyon várjuk az első korlátozásoktól mentes szezonunkat.

Itt a sörfőzde mellett tágas udvar és egy vendégház is van. A messziről érkező és a sörkóstolásba megfáradt meg tud pihenni nálatok?

Nem az a fő célunk, hogy jó sok sört eladjunk, hanem azt szeretnénk, hogy aki ide eljön, szakadjon ki a mindennapi mókuskerékből. Ismerje meg a söreinket, kóstoljon, kapcsoljon ki ebben a természetközeli környezetben. Szállást is tudunk biztosítani családoknak, kisebb társaságoknak. A vendégház szobáiba például szándékosan nem tettünk tévét.

Mi azt szeretnénk, hogy ide feltöltődni és beszélgetni jöjjenek az emberek, és persze ismerkedjenek meg velünk és a söreinkkel. A sörfogyasztás se arról szóljon, hogy guríts le 8-10 ugyanolyan sört egy este alatt, hanem a társaságról, az emberi és sörös történetekről. Hosszú távú terveink között szerepel a csapatépítők, baráti vagy munkahelyi közösségek fogadása, és gasztronómiai rendezvények szervezése- természetesen a sörünkkel a középpontban.

Milyen söröket főztök? A magyar ember nyitott a különböző sörtípusok irányában, mit vettetek észre?

Az a terv, hogy lesz egy állandó kínálatunk a közérthetőbb sörökből (pils, búza, IPA) és emellett szezonális főzeteink is lesznek, melyek csak egy rövidebb időszakban lesznek elérhetőek. Nyáron könnyedebb ízek, később testesebbek, ahogy az időjárás és a szezonális alapanyagok is változnak.

Azokon az alkalmakon, amikor nagyobb közönség találkozott a söreinkkel, mi úgy vettük észre, hogy vannak szép számmal bátrabb kóstolók is. Remélhetőleg egyre szélesebb lesz az a réteg, akinek a sörözés egyfajta gasztronómiai élmény lesz, mi elsősorban őket szeretnénk kiszolgálni.

A klasszikus, megszokott sörkészítési eljárások mellett szeretnénk extrább dolgokat is kipróbálni, vettünk például vörösboros tölgyfahordókat borászatoktól, mert bizonyos típusú sörök nagyon jól érzik magukat a fadongák között, egészen különleges ízvilágot eredményezve.

Másik nagy tervem a szabadban, erjesztőkádban történő spontán erjesztés, melyet az alapanyagokon kívül az időjárás is befolyásol, így igazán egyedi nedű készülhet.

Az alapanyagokat honnan szerzitek be?

A település vize kiváló minőségű, a szomszéd faluban van egy kút, onnan érkezik ide különösebb kezelés nélkül- ezzel szerencsénk van. A malátát és a komlót külföldről szerezzük be, igyekszünk saját, csak ránk jellemző keverékeket összeállítani a sörfőzés során. A szezonális alapanyagokat a faluból, a  környékből szerezzük be, tavaly például kaptunk rengeteg málnát, ribizlit, de évről évre jobban várjuk a bodzaszezont is.

Nagyon jó, hogy a környékből szerzitek be, amit csak lehetséges. Milyen más módon tudja támogatni a sörgyártás a környezetet? Hogyan tud egy kis főzde környezettudatos lenni?

Törekszünk arra, hogy a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyomunk; a gyártáshoz szükséges energia egy részét megújuló forrásból biztosítjuk. A termelési maradványt is hasznosítjuk: állati takarmányként használjuk illetve értékesítjük. Igyekszünk szűkíteni a beszerzett anyagok területét a komló és a maláta kapcsán, ez egyelőre egy távolabbi cél.

A termékek csomagolásánál is szem előtt tartjuk a környezetvédelmet. Egyelőre üveges kiszerelésben érhetők el a termékeink, de már van eszközünk az aludobozos csomagoláshoz is. Az aludoboz jóval kevesebb energiával hasznosítható újra, mint az üveg, így támogatjuk használatát egyes sörtípusainknál.

Rendezvényeinken a kezdetektől kerüljük az egyutas műanyagpoharak használatát, szerencsére vásárlóközönségünk is partner ebben, amiért hálásak vagyunk.

Hol érhetőek el a söreitek?

A terjesztésnél igyekszünk olyan együttműködéseket kialakítani, amelyek regionálisak. A mi kisüzemi sörünk az első, ami itt készül a megyében, a fő célunk, hogy először a környéken legyen elérhető a termékünk. Ha már helyben ismertebbek leszünk, utána jöhet szép lassan a terjeszkedés.

A megyei vendéglátókkal és kereskedőkkel építjük a kapcsolatot, és nagy örömünkre végre megnyílt a saját webshopunk is (www.krennerbeer.com), ahol közvetlenül ki tudjuk szolgálni az igényeket. De legjobban azt szeretnénk, hogy térjenek  be hozzánk a sörrel ismerkedni kívánók, a kapunk nyitva áll. Nemcsak vásárlásra, de kóstolóprogramokra és főzdebemutatóra is várjuk az érdeklődőket szeretettel.

A vendégház udvara