Csoda dolgok kicsiny boltja- a kőszegi Csokiszeg

Téli hajnal, kellemesen enyhe reggel, a napkelte szinte giccsesen rózsaszínre színezi a Fő tér színes házait. Az ablakok ékszerként világítanak az ébredő városban, nyoma sincs itt a januári szürkeségnek. Kissé feljebb, a Várkörön egy hölgy megáll egy üzlet kirakatában, olvassa az épp aktuális idézetet, elmosolyodik, és le is fényképezi a kedves útravalónak szánt sorokat.

Aki járt már Kőszeg belvárosában, nagy eséllyel megfordult a helyi csokoládéboltban is, amely elsősorban csokoládéremekekkel, de emellett finom kávéval, frissítőkkel és helyi kötődésű különlegességekkel várja a betérőket, a járókelőket pedig igényes kirakatával, rajta a rendszeresen megújuló idézettel gazdagítja. A 2021-ben az Év Boltja díjat elnyert üzlet vezetőjével, Gyenes Zsuzsannával beszélgettem. Pillantsatok be velem a Csokiszeg kulisszái mögé!

Hogyan jött az ötlet, hogy csokoládéboltot nyiss?

Eger mellől származom, és ha hazalátogatunk, mindig betérünk egy bizonyos egri csokoládéboltba. Ugyan én nem vagyok nagy csokoládéfogyasztó, de nagyon szeretjük a hangulatát. Férjemmel mindketten faiparban dolgozunk, mérnökök vagyunk, valamint én három gyermekünk nevelésével töltöttem hosszú éveket nagy örömmel. Amikor a gyerekek nagyobbak lettek, arra gondoltam, hogy a családanyaság és a faipar mellett valami nagyon másba fognék. Egyre-másra jöttek az ötletek, de az egri élmények hatására mindig visszakanyarodtak a gondolatok a csokibolthoz. Kilenc éve született meg a terv, hét éve nyitottuk meg a férjemmel közös családi vállalkozást.

A rákészülés két éve hogyan telt?

Megszereztem a boltnyitáshoz szükséges végzettségeket, bolti eladó, majd kereskedő-boltvezető lettem. Rengeteget olvastam, kóstoltam, feltérképeztem a hazai piacot, kerestük a tökéletes helyet és mérnöki gondossággal igyekeztünk felkészülni a nyitásra.

Hogyan választottátok ki Kőszeget?

Gyöngyösfaluban lakunk, pont félúton Kőszeg és Szombathely között. Sokan valószínűleg a megyeszékhelyen nyitottak volna hasonló boltot a helyünkben. Egy pillanatra ugyan felmerült Szombathely is, de kósza pillanat volt csak. A gyerekek akkor már Kőszegre jártak triatlonozni, így mindennap megfordultunk a városban. A város hangulatába, a Fő tér színes házai közé sokkal jobban illett a koncepcióm, mint egy nagyobb településre. Itt egyből el tudtam képzelni a hangulatos, otthonos boltot, ami akkor még csak az álmaimban létezett. Szerencsére találtunk is a központban egy remek helyet, és a nyitás óta itt vagyunk. Nagy álmom volt, hogy magát az épületet is sikerül egyszer megvennünk, de lassan azt hiszem, ezt az álmot el kell engednem, tőlünk független okok miatt.

Csodálatos ez a ház, én személy szerint nagyon örülök, hogy megmenekült az enyészettől, legalább ez a lenti része, amit ti béreltek. Régen emlékszem, a fénykorát élő Savaria Tourist irodája volt itt.

Igen, itt is van a régi cégér a boltban, hogy emlékeztessen az elődökre. Úgy helyeztük el a bolt belső terében, óvva az időjárás viszontagságaitól, hogy az erre járók bekukkantva az ajtónkon láthassák az utazó figurát. Az újonnan látogatók vagy a fiatalabbak pedig ha megcsodálják, fel tudjuk idézni, hogy régen itt egy utazási iroda volt.

Mézeskalács-házikó- egykor utazási iroda volt

De jó! Nekem a Savaria Tourist volt az első munkahelyem még diákként, örülök, hogy viszitek tovább az emlékét. A bolt profilja is kapcsolódik az utazókhoz. Vannak például olyan barátaim, akik bár a szomszédos megyékben élnek, ha erre járnak, mindig betérnek a Csokiszegbe. Egyfajta desztináció lettetek a csokirajongók körében. Bár ahogy tudom, egyre több az olyan kőszegi, aki nem tudja elképzelni az ünnepeket a boltból származó finomság nélkül. Melyik vásárlóból van több, mit tapasztaltok?

Időszakosan változó. A kőszegiek bizalmát nem volt egyszerű megnyernünk, de nagyon büszke vagyok rá, hogy a korábban maroknyi helyi vásárlói réteg az évek során mind nagyobb lett, és a pandémia hosszú hónapjai alatt is tartották bennünk a lelket és viszont. Kifejezetten sok a törzsvásárlónk, akik remélem, nemcsak magukért a termékekért, hanem a hangulatért is vissza-visszajárnak. Nyilván a bolt elsősorban egy vállalkozás, de itt tényleg szívesen látunk minden érdeklődőt. Azt is, aki nem kifejezetten vásárolni szeretne, csak szeretne egy kis időt tölteni a finomságok között, és feltöltődne, megállna kicsit a mindennapi rohanásban. A bolt születése előtt az volt a vezérgondolat, hogy ez egy családias, személyes kapcsolattal működő kis üzlet legyen. Örömmel látom például a kávézni betérő vendékeket, amint a kávéscsészével a kezükben nézelődnek a boltban- mintha csak otthon lennének, és mondjuk a könyvespolcon keresnék a kávé mellé a tökéletes könyvet.

Kávészünet a Csokiszegben

De jól látod, a helyiek mellett sok olyan vendégünk is van már, akik részben vagy akár teljes egészében miattunk érkeznek a városba, hiszen a régióban csak nálunk elérhető néhány különlegesség. A helyiek mellett ők a stabil vásárlói bázisunk. Turistaszezonban pedig változó létszámban, de jelen vannak az alkalmi vásárlók is, akiket szintén igyekszünk úgy fogadni, mintha régi ismerőseink lennének. Külön öröm számunkra az is, hogy az Európa-Ház vendégei közül sokan frissülnek fel nálunk munka előtt vagy után, így talán néhány jelentős tanulmány létrejöttét a mi kávénk, bonbonjaink is támogatták.

A legnagyobb sikerünk, a munkánk sikerének visszaigazolása pedig idáig az Év Kisboltja díj, amely könnyekig meghat a mai napig, bár már hónapokkal ezelőtt volt a díjátadó. A sok pozitív vásárlói visszajelzés mellett a szakmai díj teszi fel a koronát a tevékenységünkre, és így nemcsak érezhetjük, de tudjuk is, jól döntöttünk, mikor belevágtunk az egyébként rengeteg munkát igénylő üzletbe.

Gyenes Zsuzsanna és férje, Fekete Szabolcs

Említetted, hogy a csokoládéval nem úgy vagy, mint Gombóc Artúr. Hogy lehet ez? -kérdezi rögtön a csokiimádó énem. Változott a csokoládéhoz való viszonyod az évek során?

Gyerekkoromban gyorsan romlottak a fogaim, és egyszer csak elhatároztam, hogy nem fogok több csokit enni. Úgy teltek el hosszú évek az elhatározás után, hogy szinte nem is ettem csokoládét, de még nem is sóvárogtam utána. Viszont nagyon szeretek kóstolgatni, szeretem az ízletes ételeket, a különlegesebb ízvilágot is szívesen megkóstolom, így a gasztronómia egyéb területein fejlesztettem az ízlelőbimbóimat. Természetesen háztartást is vezetek, nagyon szívesen sütök-főzök. A felmenőim között volt pék, szakács, a génjeimben van az igény a jó falatokra.

Annak ellenére, hogy először nem a csokoládé után nyúlnék egy gazdagon megrakott asztalon, természetesen nem kerülhet be semmi úgy az üzlet választékába, hogy meg ne kóstoljam. Sokat formálódott a viszonyom a csokoládéhoz, mára már vannak nagy kedvenceim is, elsősorban a hazai készítők kínálatából. Az étcsokik közül több kedvenc ízem is van, de amit sosem gondoltam volna, van már olyan tejcsokoládé is, amiből nagy örömmel fogyasztok alkalomadtán.

Hogyan kerül be egy termék az üzlet kínálatába? Mindent megkóstolsz, egyféle szakterületi Michelin inspektorként, de ha én valami varázslat folytán holnap nyitnék itt Kőszegen egy csokiműhelyt, hogy kerülhetne fel a termékem a Csokiszeg polcaira?

Egy dolog volt nyilvánvaló a vállalkozásunk indításakor, hogy a minőségből nem engedünk. Ez volt az egyetlen kitétel köztünk a férjemmel, hogy aki esetleg kompromisszumot szeretne ebben, azt a másik rögtön megvétózza. Nagyon szerettem volna kizárólag hazai készítőkkel dolgozni, de kilenc évvel ezelőtt még nagyon szűk volt a hazai kézműves csokipiac. Az évek során szerencsére változott és évről évre tudunk új magyar csokoládéval szolgálni. Természetesen vannak olyan partnereink is, akik kezdetektől jelen vannak a boltunkban. A hazai készítők mindegyikével kapcsolatban vagyok, a többségük műhelyeiben is megfordultam már. Magam nem készítek csokoládét, nem is tervezem, de őszintén tisztelem, aki belefog a gasztronómia ezen ágába, és igyekszem támogatni is.

Mielőtt valakinek a terméke a vásárók elé kerül, a kóstoláson kívül tájékozódom. Utána olvasok a kakaóbab-vagy csokoládéfajtáknak, amivel az adott készítő dolgozik. Megpróbálom magát a vállalkozást jobban megismerni, érdekel, mit szeretne ő a termékével. Én kifejezetten azokat a termékeket keresem, legyen az hazai vagy adott esetben külföldi, amelyek nem találhatóak meg a nagy áruházláncok polcain. Törekszem arra, hogy a kisvállalkozásoknak teret adjak a kínálatban. Az évek alatt annyi terméket kóstoltam, hogy egyre magabiztosabban döntök, jöhet-e a termék vagy sem, de ha esetleg bizonytalan lennék, tudok tanácsot kérni csokoládészakértőtől is. Illetve nyilván figyelembe veszem a vásárlók visszajelzéseit, és az igényeknek megfelelően alakítjuk a kínálatot. Például itt helyben is egyre nagyobb igény mutatkozik a mentes termékekre, igyekszünk ezt a vonalat ugyanolyan kiemelkedő színvonalon tartani, mint a hagyományosat.

Bonbonok, teák, fűszerek, helyi kincsek még ünnepváró pompában

Mi volt számodra a legnagyobb meglepetés? Mi az, amit magadról tanultál az évek során?

Nagy meglepetésemre ez a kereskedői munka, az emberekkel való közvetlen kapcsolat nagyon megtetszett. Ugyan kezdetektől úgy terveztük, hogy egy alkalmazottal fogunk dolgozni, és így is teszünk, de én is részt veszek a bolt mindennapjaiban. Találkozom a vásárlókkal, beszélgetünk, igyekszem kiszolgálni az igényeiket és ez feltölt. Nem volt a felmenőim között kereskedő, magam teljesen más területen dolgoztam, de mégis rám talált ez a hivatás. Nekem a csokikóstolás az elején kilépés volt a komfortzónámból, de ebben is tud az ember alakulni-változni. Ma már szinte minden extrém dolgot megkóstolok csokiügyileg.

Volt esetleg olyan ízpárosítás, vagy ízesítés, ami egy darabig nem ment át a kerítésen?

Igen, az egyik hazai gyártónak van egy libatepertős, sós csokoládéja. Na az hosszú hetekig érintetlenül hevert nálam otthon, mielőtt rávettem magam a kóstolásra. Aztán egy este, egy palack bort megbontva úgy éreztem, eljött a pillanat, felkészültem. Óriási meglepetésemre nemhogy nem volt csalódás, de kiváló élményt adott a kóstolás. Természetesen utána jöhetett is az üzletbe a termék, és mai napig megtalálható a polcainkon. A visszajelzések szerint nem én vagyok ízlésficamos, szerencsére vásárlóink egy része is nyitott a kulináris kalandokra.

Nekem az egyik legjobb élményem a bolttal kapcsolatosan a csokikóstoló program, még a pandémia előtti időkből. Terveztek esetleg ilyen programokat, akár a helyieknek, akár kifejezetten a csokaholista turistáknak, akár önálló élményprogramként?

Igen, mi is nagyon szerettük ezeket a programokat, de a lezárások mellett más tényezők is hátráltatnak ebben egyelőre. Nekünk sajnos itt az üzletben erősen korlátozottak a lehetőségeink, illetve sok olyan dolgot sem tudunk helyben megvalósítani, ami szépen kikerekítené a kóstolást, például a bor-vagy pálinkapárosítás kínálása. Dolgozunk azon, hogy a jövőben tudjunk szervezni kóstolóeseményeket, ugyanis nagyon jó kapcsolatot ápolunk hazai készítőinkkel, és ők is nyitottak hasonló rendezvényekben partnerként támogatni minket.

Mik a távlati terveitek? Lesz még tíz, húsz év múlva is Csokiszeg Kőszegen?

Ki tudja, mit hoz a jövő, ugye? Ezt leginkább az elmúlt két évben tudtuk meg, de ha rajtunk és csak rajtunk múlik ez, akkor nagyon szeretnénk, hogy legyen. Számos ötletünk van, ahogy például a csokikóstoló vagy más gasztronómiai programok, de aztán ezek az ötletek formálódnak, alakulnak, egyik-másik elhal, aztán egy újabb születik a romokon. Nagyon szerettük volna az induláskor, ha ez valóban családi vállalkozás lenne, és a gyerekeinknek is kedvet csináljunk hozzá. Ezt aztán időközben én elengedtem. Az ő jövőképük is alakul még, ketten egész más utakon kezdik bontogatni a szárnyaikat, a harmadiknál érzek kis hajlandóságot. De akkor is teljesen kerek ez a történet, ha nem akarják folytatni a mi utunkat. Nem bánom, hogy megismerik az árnyoldalait is egy kereskedésnek. Itt nincs szabad hétvége, a bolthoz kell igazítani néha a programokat és mint minden, ez is lemondásokkal jár. Viszont örülök, hogy így maguk is az első sorból láthatják: az igényes és szívből végzett munka eredményes lehet.

A gyerekekben nincs kis ellendrukkerség, „nem baj, ha nem fogy, majd nekünk több jut a jóból” felkiáltással?

Nem, szó sincs erről, a gyerekek a legnagyobb támogatóink, szurkolóink. Érdekes, ők sokkal nagyobb csokirajongók mint én, de ahelyett, hogy mennyiségben több csokit fogyasztanának, sokkal inkább tudatos csokifogyasztók lettek az évek során. Amióta megvan az üzlet, ők is megismerhették az igazán minőségi csokikat, megkóstoltak szinte mindent ők is. Megvannak a saját kedvenceik, és képesek nem édességként, hanem különlegességként viszonyulni a csokoládéhoz.

Például, ha kapnak egy-egy szülinapra, névnapra egy itteni kedvencet, nem esnek neki azonnal, hanem hetekig ott van a csoki az asztalukon, és keresik a méltó pillanatot az elfogyasztásához. Akkor bontják ki, és akkor sem falják be az egészet, amikor a lelküknek szüksége van egy különleges pillanatra. Már ezért is megérte a csokibolt mellett dönteni egyébként. A gyerekek példája mutatja, hogy boltunk hitvallása nemcsak üres szlogen, abszolút működik: Ne fald, élvezd a csokoládét! A minőségi csokoládéfogyasztás remekül tanítható dolog és egyben a missziónk is: nem a mennyiségi, hanem a minőségi élvezetre szeretnénk rávezetni vásárlóinkat.

Tudjuk, hogy a termékeink árfekvése eltér a hipermarketek kínálatán edződött vásárlók által megszokottól. De azt is tudni kell, hogy ebben az árban nemcsak a kiváló minőségű alapanyag, hanem az akár évtizedes kézműves tapasztalat is benne van, amit egy ember vagy család álmodott meg és hozott létre a saját két kezével. A hazai kínálatban szinte kizárólag olyan készítők termékei vannak, akik korábbi sikeres karriert hátrahagyva lettek a csokoládékészítés szerelmesei. Nem mindennapi módon: nemcsak a mi partnereinkként, de a világpiacon is elismeréseket begyűjtő, kiváló termékeket előállító szakemberekként bizonyítanak. Én örülök, hogy sok remek életutat, szakembert megismertem a készítők által, és igyekszünk továbbadni egyre bővülő ismereteinket a gyerekeinknek csakúgy, mint a vásárlóinknak, csokoládé iránt érdeklődőknek is.

A kőszegi Multifelt Factory termékeiből készült Honeybear szépségek a kőszegi textiltervezőtől, Horváth Evelintől

Itt a boltban nemcsak a csokoládék, de számtalan más szemnek kedves holmi  is megtalálható, mint egy folyamatosan megújuló kiállítás. Én magam órákig tudnám nézni a sok szép bonbont, csomagolást, képet, kedves apróságot. A kirakatban rendszeresen frissülő vers sokak nagy kedvence, ahogy látom, nemcsak nekünk, másoknak is a városi séták egyik fénypontja.

Törekszünk arra, hogy a kőszegi vagy környékbeli termékekből, kincsekből a lehetőségeinkhez mért legtöbbet tarthassunk kínálatunkban. Az adventi dekorációnk például helyben készült nemezből való. Megtalálhatóak a csokoládék mellett sörök, frissítők a környékből, helyi albumok, valamint kézműves termékek néhány tehetséges alkotótól. Én magam is nagyon szeretem a szép dolgokat, büszke vagyok arra, hogy esztétikai élményt is nyújthatunk. Mindezek szépen egészítik ki a csokoládékínálatot, hiszen ezek mindegyike- csakúgy, mint egy minőségi csokoládéfalat -nemcsak a testnek, a léleknek is táplálékot ad.

Nagyszerű végszó volt! Kívánok még hosszú évekig tartó sikereket a bolttal és a csokikedvelőkkel mindannyiunk nagy örömére! Köszönöm az interjút!

A boltból elhoztam magammal Zsuzsa kedvenc csokoládéját azzal a céllal, hogy következő riportalanyomat lepem meg vele. Ha kíváncsiak vagytok, hol landolt a gyöngyszem, bíztatlak benneteket az oldal követésére a naposoldal.net facebook-oldalán is. Hamarosan jövök a részletekkel!